Składniki:
- ½ kg podłużnej białej fasoli
- 4-6 ugotowanych marchewek
- 1 ugotowany seler
- 2 śledzie w oleju
- 2 cebule
- 4 pomidory
- 1 cytryna
- kilka łyczek oleju słonecznikowego
- łyżeczka musztardy
- pieprz
- 2 jajka ugotowane na twardo
- sól
Sposób wykonania:
Fasolę ugotować.
W między czasie seler, marchew oraz cebulę pokroić w drobniutką kostkę a śledzie pokroić w cienkie paseczki.
Gdy fasola będzie miękka odcedzić ją i wymieszać z pozostałymi składnikami.
Następnie z jajek wyciągnąć żółtka ( białka można posiekać i dodać do sałatki) i rozetrzeć je razem z olejem, musztardą oraz sokiem z cytryny.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Przed podaniem udekorować plastrami cytryny i pomidorów.