Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z bakłażana i mięty Kamila

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 1 łyżeczka posiekanych listków mięty
  • 1 łyżeczka posiekanego oregano
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sposób wykonania:
Obranego bakłażana pokroić na kawałki, które oprószyć solą i odstawić na 15 minut.
Po tym czasie gotować na parze około 10 minut do miękkości.
Wówczas odstawić go do ostygnięcia i przełożyć do salaterki.
Dodać do niego posiekaną miętę oraz oregano.
Następnie oliwę w oliwek wymieszać z octem winnym oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Sosem polać sałatkę i delikatnie przemieszać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *