Składniki:
- 60 dag mąki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 1 szkl cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka zmielonych goździków
- 2 jajka
- 1 łyżka miodu
- 1 białko
- 1 łyżka cukru pudru
- garść obranych ze skórki migdałów
Sposób wykonania:
Miód wlać do rondelka i na małym ogniu go rozpuścić.
Dodać korzenie, zagotować i odstawić do ostygnięcia.
Wówczas dodać miód do przesianej mąki, wbić jajka i dodać masło.
Całość dokładnie wyrobić na jednolite ciasto.
Rozwałkować go na cienki placek, z którego wycinać krążki.
Ułożyć na nich migdały i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec na złoty kolor.
Na koniec posmarować ciastka białkiem wymieszanym z cukrem pudrem i jeszcze chwilę piec aż na powierzchni ciastek powstanie lukier.