Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasteczka mojej mamy

Składniki:

  • 60 dag mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 szkl cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka zmielonych goździków
  • 2 jajka
  • 1 łyżka miodu
  • 1 białko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • garść obranych ze skórki migdałów

Sposób wykonania:
Miód wlać do rondelka i na małym ogniu go rozpuścić.
Dodać korzenie, zagotować i odstawić do ostygnięcia.
Wówczas dodać miód do przesianej mąki, wbić jajka i dodać masło.
Całość dokładnie wyrobić na jednolite ciasto.
Rozwałkować go na cienki placek, z którego wycinać krążki.
Ułożyć na nich migdały i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec na złoty kolor.
Na koniec posmarować ciastka białkiem wymieszanym z cukrem pudrem i jeszcze chwilę piec aż na powierzchni ciastek powstanie lukier.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *