Składniki:
• 2 pomarańcze, obrane i podzielone
• 50 dag awokado, przepołowionego, obranego i pokrojonego w plastry
• 3 łyżeczki soku z pomarańczy
• 1 łyżka vemutu
• 1 główka sałaty, porwanej
• 6 łyżeczek oliwy z oliwek
• 2 łyżeczki czerwonego winnego octu
• 3 szalotki posiekane lub 1 czerwona cebula
• świeżo zmielony pieprz
Sposób przyrządzenia:
Pomarańcze i awokado umieścić misce. Zalać sokiem z pomarańczy i wermutem, odstawić na 30 minut do lodówki. Sałatę położyć na płytkim naczyniu. Zmiksować olej i ocet. Polać nim sałatę. Dodać pieprz i szalotkę. Na wierzch ułożyć sałatkę.
Można dodać też pieczone krewetki.
Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez (mudzia)