Składniki:
• 1 kg polędwicy wołowej
• 3 łyżki masła
• 1 kieliszek wytrawnego winiaku
• 0.5 szlanki śmietany
• sól, pieprz
• olej
• majeranek
Sposób przyrządzenia:
Polędwicę umyć, osuszyć, poklepać ze wszystkich stron, formując wałeczek, natrzeć solą i pieprzem i odstawić na godzinę w chłodne miejsc. Rozgrzać olej w rondlu, zrumienić mięso z obu stron, oblać winiakiem i podpalić. Gdy alkohol się wypali, zalać polędwicę śmietaną i dusić do miękkości. Do sosu dodajemy pod koniec gotowania majeranek, mieszamy i jeszcze chwilę dusimy. Mięso pokroić w grube plastry, położyć na półmisku. Sos podać w sosjerce.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Xawier.