Składniki:
- • 1 seler
• 1 łyżka soku z cytryny
• 60 dag ananasa z puszki
• 15 dag łuskanej namoczonej pszenicy
• 15 dag sera gouda
• 1 łyżka solonych orzeszków ziemnych
• 1 szkl. jogurtu naturalnego
• 1 łyżka białego octu balsamicznego
• 1 łyżeczka cukru
• 1 łyżeczka przyprawy curry
• sól
• pieprz
• listki sałaty
• bazylia
Sposób wykonania:
- Seler pokrojony w kostkę zalać 500 ml osolonej wody z dodatkiem soku z cytryny, trzymać na ogniu ok. 10 min.
W miedzy czasie ananasa odcedzić z zalewy i drobno pokroić ( zalewę zachować) a ser pokroić w drobną kostkę.
Ugotować pszenicę po czym ja odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
Następnie seler wymieszać z pszenicą, serem, ananasem oraz rozdrobnionymi orzeszkami.
Jogurt wymieszać z 2 łyżkami zlewy ananasowej i doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz curry po czym polać nim sałatkę.
Całość dokładnie wymieszać i udekorować na koniec listkami sałaty i bazylią.Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Grzegorza