Składniki:
- 3 pęczki rzodkiewki
- pęczek szczypiorku
- 10 dkg świeżego szpinaku
- 10 dkg sera Gouda
- 1 ½ łyżeczki octu balsamicznego
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki cukru
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przyrządzenia:
Szpinak umyć, dokładnie przebrać i osączyć na papierowym ręczniku, liście porwać. Rzodkiewki umyć, pokroić w pół plasterki. Ser Gouda pokroić w drobniutką kosteczkę. Szczypiorek umyć, osączyć i osuszyć, posiekać. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać. Ocet wymieszać z oliwą z oliwek, solą i cukrem. Tak przygotowanym sosem zalać sałatkę i ponownie wymieszać. Doskonała sałatka do potraw z grilla.Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Iwona Podgórna