Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka wiosenna ze szpinakiem i rzodkiewką

Składniki:

  • 3 pęczki rzodkiewki
  • pęczek szczypiorku
  • 10 dkg świeżego szpinaku
  • 10 dkg sera Gouda
  • 1 ½ łyżeczki octu balsamicznego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

    Sposób przyrządzenia:
    Szpinak umyć, dokładnie przebrać i osączyć na papierowym ręczniku, liście porwać. Rzodkiewki umyć, pokroić w pół plasterki. Ser Gouda pokroić w drobniutką kosteczkę. Szczypiorek umyć, osączyć i osuszyć, posiekać. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać. Ocet wymieszać z oliwą z oliwek, solą i cukrem. Tak przygotowanym sosem zalać sałatkę i ponownie wymieszać. Doskonała sałatka do potraw z grilla.

    Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Iwona Podgórna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *