Składniki:
- 3 filety śledziowe
- 1 ogórek kiszony
- 1 jabłko
- ½ pęczka rzodkiewek
- ½ pęczka cebuli
- 2 ziemniaki ugotowane
- 1 jajko ugotowane
- sól
- pieprz
Sos:
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Składniki podane na sos dokładnie ze sobą wymieszać.
Następnie obrane jabłko pokroić w kostkę, ogórka w plasterki, dymkę posiekać a rzodkiewki pokroić w półplaertki.
Wszystko ze Sabą wymieszać dodając jeszcze ziemianki pokrojone w kostkę oraz śledzie pokrojone w paseczki.
Na sam konie posypać całość posiekanym jajkiem, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i polać sosem.
Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.