Składniki:
- 2 filety z solonych śledzi
- 3 cebule (czerwona i biała)
- 3 ugotowane na twardo jajka
- 5 dkg twarożku śmietanowego
- 2 pomidory
- 20 dkg grzybów leśnych
Sposób przyrządzenia:
Grzyby oczyścić, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, schłodzić, drobno pokroić. Jajka obrać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, na kilka minut zalać wrzątkiem, odcedzić. Pomidory pozbawić zdrewniałych końcówek. Pokroić w kostkę. Wymoczone w wodzie lub mleku filety śledziowe osuszyć, pokroić podobnie jak resztę składników. Wszystkie składniki wymieszać delikatnie z twarożkiem (jeśli zbyt twardy utrzeć wcześniej ze śmietaną), przyprawić. Salaterkę wyłożyć zieleniną, ułożyć na niej zgrabny kopczyk sałatki, udekorować kilkoma grzybkami, małymi korniszonami, mini kukurydzą…….