Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka ryżowa z tuńczykiem i pomidorem

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w oliwie
  • 1/3 szkl. ryżu
  • 1 czerwona cebula
  • 2 pomidory
  • 1 jabłko
  • 15 oliwek nadziewanych papryką
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • sól
  • pieprz

    Sos:

  • 6 łyżek oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania: 
    Ryż ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem curry po czym go odcedzić i ostudzić.
    W między czasie posiekać cebulę, tuńczyk rozdrobnić, obrane jabłka pokroić w kostkę, a oliwki pokroić na paseczki.
    Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, dodając ryż.
    Całość wymieszać i dodać posiekany szczypiorek.
    Doprawić do smaku.
    Następnie składniki podane na sos dokładnie ze sobą wymieszać, rozcieńczyć 2 łyżkami wody i polać nim sałatkę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *