Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w oliwie
- 1/3 szkl. ryżu
- 1 czerwona cebula
- 2 pomidory
- 1 jabłko
- 15 oliwek nadziewanych papryką
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- sól
- pieprz
Sos:
- 6 łyżek oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Ryż ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem curry po czym go odcedzić i ostudzić.
W między czasie posiekać cebulę, tuńczyk rozdrobnić, obrane jabłka pokroić w kostkę, a oliwki pokroić na paseczki.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, dodając ryż.
Całość wymieszać i dodać posiekany szczypiorek.
Doprawić do smaku.
Następnie składniki podane na sos dokładnie ze sobą wymieszać, rozcieńczyć 2 łyżkami wody i polać nim sałatkę.