Składniki:
- 25 dag mięsa z pieczonego kurczaka
- 2 szkl. ryżu ugotowanego
- 2 cebule
- ¾ szkl. groszku
- 20 zielonych oliwek
- ½ szkl. żółtej papryki pokrojonej w kostkę
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
Sos:
- 20 dag śmietany
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- cukier
Sposób wykonania:
- Ryż skropić sokiem z cytryny, doprawić do smaku pieprzem i wymieszać z posiekaną natką pietruszki.
Następnie cebulę posiekać i przesmażyć na rozgrzanej oliwie, wówczas dodać ją do ryżu.
Całość dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
W między czasie składniki podane na sos dokładnie ze sobą wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Ryż wyjąć z lodówki, dodać do niego jeszcze kurczaka pokrojonego w paski groszek, oliwki, paprykę.
Całość wymieszać, skropić oliwą i polać sosem.
Delikatnie przemieszać i wstawić do lodówki na 30 minut.