Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka ryżowa z marchewką i porem

Składniki:

  • 400 g ryżu
  • 3 marchewki
  • 3 pory
  • 400 g selera
  • 100 g siekanych orzechów włoskich
  • łyżka octu ziołowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki natki
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego

Sposób wykonania:

  1. Ryż ugotować według opisu na opakowaniu.
    W między czasie  marchewkę i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach a pora pokroić w krążki.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Następnie ocet ziołowy wymieszać z sokiem i olejem.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
    Sosem polać sałatkę i posypać posiekaną natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *