Składniki:
• 250g fasolki zielonej
• 425g tuńczyka z puszki
• 500g ugotowanych ziemniaków na parze
• 16 oliwek czarnych
• 1 opakowanie pomidorków
• 1 opakowanie jaj przepiórczych
• 6 serc karczocha w oleju
• 2 duże czerwone papryki
• 6 łyżek osączonych kapar
• 4 łyżki świeżego posiekanego estragonu
• 4 ząbki czosnku
• 6 łyżeczek musztardy
• ½ szklanki białego octu winnego z estragonem
• 1 szklanka oliwy extra virgine
• 6 filetów anachois w oleju
• sól,
• pieprz,
• cukier puder
Sposób przyrządzenia:
Jaja ugotować(3 minuty),zalać zimną wodą, obrać. Ziemniaki ugotować na parze, ostudzić i pokroić na plastry. Fasolkę ugotować, osączyć, schłodzić w misce z zimną wodą.
Karczochy przekroić na połówki lub ćwiartki.
Pomidory pokroić na pół, sałatę umyć i osączyć, rozdzielić liście.
Sos:
Zmiksować czosnek, musztardę, anchois i ocet. Stopniowo dodawać oliwę, przyprawić solą, pieprzem i cukrem pudrem. Ułożenie składników sałatki: Sałata, ziemniaki, fasolka, karczochy, tuńczyk, jajka, kapary i oliwki (chodzi o to, aby powstawały warstwy).Skropić sałatkę sosem i posypać estragonem.
Dodatki:
Z pumpernikla wycinamy foremką gwiazdki, a z masła schłodzonego wydrążamy kuleczki. Układamy na środku talerzyka (oczywiście na oddzielnym niż sałatka) kuleczki z masła, a gwiazdki na około tych kuleczek.