Składniki:
- 3 kwaśne jabłka
- 2 pomarańcze
- ½ szklanki rodzynek
- ½ szklanki migdałów
- 3 mandarynki
- 3 żółtka
- ½ szklanki mleka
- 3 łyżki koniaku
- 3 łyżki cukru
Sposób przyrządzenia:
Żółtka ubić z cukrem/2 łyżki/ do białości, zalać gorącym mlekiem, wymieszać i ciągle mieszając podgrzewać na parze kilka minut, aż sos zgęstnieje. Po ostudzeniu wymieszać z koniakiem. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, i pokroić w paseczki. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w paseczki, skropić sokiem z cytryny. Pomarańcze i mandarynki obrać ze skórek, podzielić na cząstki. Do szklanej salaterki włożyć pomarańcze, mandarynki i jabłka, posypać resztą cukru, starannie wymieszać. Zalać sosem i posypać rodzynkami i migdałami.