Składniki:
- 25 dkg zielona sałata podarta w palcach
- 1 ogórek, obrany i pozbawiony nasion
- 3 cebule dymki
- 20 dkg tuńczyka w sosie własnym
- 2 korniszony
- 1/4 szklanki marchewki pokrojonej w „zapałki”
- ½ szklanki pokrojonych, ugotowanych lub konserwowych karczochów
- ½ szklanki pokrojonych oliwek
- ¼ szklanki sosu winegret
Sposób przyrządzenia:
W salaterce ułożyć podartą na szczepy zieloną sałatę. Pokroić na ósemki korniszony ułożyć na sałacie. Dymkę obrać, pokroić w kostkę, rozsypać na całej powierzchni sałatki. Tuńczyka obsączyć z zalewy, wyłożyć w kawałkach na środek sałatki, a na tuńczyku Świerzego ogórka pokrojonego w ćwiartki. Wszystko obsypać marchewką, karczochami i oliwkami, polać sosem. Odstawić do lodówki na 1 godzinę.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Roman