Składniki:
- 20 dag ryżu
- 4 mandarynki
- 13 dag krewetek w słonej zalewie
- 1 łyżka octu owocowego
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżeczki musztardy
- ½ sałaty kędzierzawej
- 2-3 gałązki koperku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Ryż ugotować w osolonej wodzie po czym go odcedzić i odstawić do ostygnięcia, wówczas dodać do niego obrane mandarynki podzielone na cząstki oraz odsączone z zalewy krewetki.
Następnie ocet owocowy wymieszać z sokiem z mandarynek, olejem oraz musztardą i doprawić do smaku solą oraz pieprzem i polać sałatkę.
Całość dokładnie ale delikatnie wymieszać, wstawić do lodówki pod przykryciem.
W między czasie sałatę włożyć na chwilkę do letniej wody po czym odsączyć i porwać na małe kawałki, które wsypać do salaterki.
Na liście sałaty przełożyć ryżową sałatkę i udekorować koperkiem.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Zosia