Porcja dla 4 osób.
Składniki:
- 2 duże cebule
- 2 papryki
- 12 marchewek
- 2 filiżanki białego wina wytrawnego
- 1/2 filiżanki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Obierz cebule, podziel je na połowę i drobno posiekaj. Następnie przekrój wzdłuż papryki, wyjmij pestki i pokrój w paski w poprzek. Potem obierz marchewki i pokrój na plastry grubości zapałki. Zapal mocny gaz. Postaw duży garnek, wlej doń wina i oliwę z oliwek. Gdy się zagotuje, dodaj cebulę, paprykę, marchewkę i łyżeczkę soli. Przykryj pokrywką i gotuj 30 min, zdejmij następnie pokrywkę i gotuj kolejne 30 min, a gdy wystygnie – wsadź do lodówki. Podawać zimne, smacznego! 🙂
1 comment for “Sałatka mediolańska”