Składniki:
- 100 g suchego makaronu
- 250 g wędlin (salami, kabanosy, szynka, chudy bekon)
- 50 g suszonych grzybów (tylko kapelusze)
- 1 cebula
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
Sos ziołowy:
- 8 łyżek oliwy
- 4 łyżki octu
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka bazylii
- sól
- pieprz
- 2 łyżki wywaru z grzybów.
Sposób wykonania:
- Namoczone grzyby ugotować w tej samej wodzie do miękkości.
Makaron ugotować według opisu na opakowaniu.
Następnie wędliny pokroić na mniejsze kawałki a cebulę i natkę pietruszki posiekać.
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać, dodając odcedzone grzyby i makaron.
Następnie oliwę wymieszać z octem, oregano, tymianem o bazylią.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Gdyby sos wyszedł za gesty dodać 2 łyżki wywaru spod gotowania grzybów.
Sosem polać sałatkę.