Składniki:
• Makaron
• 40- 50 dag gotowanej szynki
• 1 zielona papryka
• 1 czerwona papryka
• 1 czerwona cebula (posiekana)
• 1 szklanka pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
• 15 małych, słodkich pikli
• 1/3 szklanki soku z pikli
• 1 szklanka majonezu
• 1/2 szklanki śmietany
• 2 łyżeczki granulowanego rosołku z wołowiny
• 1 łyżka octu
• 1/2 łyżeczki soli
• pieprz
• 2 ząbki czosnku zmiażdżone
Sposób wykonania
W garnku zagotować wodę dodać trochę soli i łyżeczkę oleju. Do gotującej włożyć makaron i ugotować al’ dente. Odsączyć i przelać zimną wodą. Paprykę pokroić w cienkie piórka. Szynkę i ogórki pokroić. Wymieszać makaron, szynkę papryki, cebulę, pikle i pomidorki. W małej misce wymieszać majonez, śmietanę, granulowany rosołek, ocet, sól, pieprz, czosnek i sok z pikli. Sos przelać do innych składników i wymieszać. Odstawić na kilka godzin, podawać w temperaturze pokojowej.
*najlepsze pomidorki do tego to tzw " cherry tomatoes" czyli wiśniowe w USA popularne, w Polsce niestety nie spotkałam…ale i za bardzo nie szukałam
Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez (mudzia)