Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karp po Zatorsku

Składniki:


• karp,
• jajka,
• pieczarki,
• ser żółty,
• zielona pietruszka,
• mąka,
• sól,
• pieprz.

Przygotowanie:
Karpia należy odfiletować i pokroić. Otrzymane kawałki ryby trzeba posypać solą i pieprzem, oprószyć mąką.
Następnie rybę smaży się w głębokim oleju na dużym ogniu. Kiedy ryba mocno się zarumieni, zdejmuje się ją z ognia.
Teraz należy przygotować farsz. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki również trzeba pokroić, a następnie usmażyć na maśle.
Kolejny składnik to ser, który ścieramy na drobne kawałeczki. Wszystkie te składniki oraz natkę pietruszki mieszamy i nakładamy na rybę.
Można też nakładać wszystkie składniki po kolei. Należy jednak wówczas pamiętać, że ser żółty musi zawsze znajdować się nad pieczarkami i jajkiem. Na dnie żaroodpornego naczynia układamy teraz kawałki ryby na przemian z farszem.
Kolejne warstwy doprawiamy do smaku solą i pieprzem, według własnego uznania. Na samym wierzchu kładziemy 1-1,5 cm warstwę gęstej śmietany (najlepiej 30%).
Całość dusimy pod przykryciem w gorącym piekarniku aż do zatopienia się sera i śmietany. Należy wówczas zdjąć pokrywkę i poczekać, aż się zrumieni.

Mieszkam w Zatorze a przepis wziąłem z Wrót Małopolski, ale proszę go puścić na stronie.

(Admin) No to puszczam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *