Składniki:
Ciasto:
• 1 szklanka wody
• 4 łyżki margaryny
• 1 szklanka przesianej mąki
• 3 roztrzepane jajka
Masa:
• 1 szklanka tłustej śmietany
• 2 łyżki cukru pudru
• 2 łyżeczki likieru kawowego lub 1 łyżka mocnej czarnej kawy
Polewa czekoladowa:
• 1 ½ szklanki gorzkiej czekolady
• ¼ szklanki śmietany
Sposób przygotowania:
Wlać wodę do rondla, włożyć margarynę, podgrzewać na małym ogniu do stopienia margaryny i zagotowania wody.
Zdjąć z ognia i dodać mąkę, szybko mieszając. Przenieść znów na ogień, stale mieszać, aż mieszanina uformuje kulkę wokół łyżki. Ostudzić.
Stopniowo dodawać jajka, dobrze ubijając. Łyżeczką wykładać ciasto na natłuszczoną blachę, popryskać zimną wodą.
Piec w nagrzanym piekarniku 10 minut, zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec dalej 30 minut na złoty kolor. Przekłuć ciastka, aby dać ujście parze. Ostudzić w miejscu wolnym od przeciągu.
Ubić śmietanę na sztywno, dodając cukier puder i likier kawowy. Napełnić ciastka. Polać polewą czekoladową.
Pawo
2 comments for “Eklerki”