Składniki:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 2 duże cebule
- 1 szklanka majonezu
- 2 łyżki ostrej musztardy
- 3 konserwowe ogórki
- ½ szklanki marynowanych pieczarek
- ½ szklanki posiekanej natki pietruszki
- sok z cytryny
- sól, pieprz do smaku
- kilka listków sałaty
Sposób przyrządzenia:
Jajka ugotować, schłodzić, obrać i drobno posiekać. Cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka, oprószyć solą pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Ogórki pokroić w słupki. W salaterce wymieszać jajka, ogórki, cebulę, posiekaną pietruszkę. Majonez wymieszać z musztardą, dodać do sałatki, doprawić solą i pieprzem do smaku. Wierzch sałatki udekorować grzybkami i listkami sałaty. Podawać z białym pieczywem.