Składniki:
- 7 jajek
- 1 por/biała część/
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka groszku konserwowego
- 20 dkg żółtego sera Gouda
- 6 średnich kiszonych ogórków
- 1 żółta papryka
- sól, pieprz do smaku
- 2 kwaśne jabłka
- 1 szklanka majonezu
- sok z ½ cytryny
- 2 łyżki rodzynek
Sposób przyrządzenia:
Jajka ugotować na twardo, poobierać. Kukurydzę, groszek osączyć na sitku. Jajka umyty por, jabłka, paprykę, ogórki i żółty ser pokroić w kosteczkę. Do szklanej salaterki przełożyć wszystkie składniki, dodać uprzednio namoczone w letniej wodzie rodzynki. Doprawić solą i pieprzem do smaku, skropić sokiem z cytryny. Na koniec dodać majonez, delikatnie wymieszać, schłodzić. Dobrze smakuje z białym pieczywem.