Składniki:
- 1 świeży ogórek,
- 2-3 pomidory,
- 1 średnia cebula,
- 1 zielona papryka,
- 6 łyżek oliwy,
- 2 łyżki octu winnego,
- 1/2 łyżeczki soli,
- pieprz,
- czarne oliwki z puszki,
- ser feta,
Sposób wykonania:
Ogórek umyć, nie obierać, pokroić w kostkę. Umyte, osuszone i również nie obrane pomidory pokroić w ósemki. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Paprykę oczyścić z pestek, pociąć na paski. Ser pokroić w kostkę. Ocet utrzeć z solą i pieprzem. Dodać oliwę, wymieszać. Warzywa ułożyć w salaterce, posypać oliwkami i serem. Zalać sosem i wymieszać tuż przed podaniem. Grecki owczy ser feta można zastąpić polską bryndzą lub słonym białym twarogiem.
Podawać jako przystawkę z białym pieczywem
8 comments for “Sałatka grecka”