Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Piersi z kurczaka Tandoori

Składniki:

  • 70-80 dag piersi z kurczaka
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • szczypta curry
  • szczypta chili
  • sól
  • ew. zmiażdżony ząbek czosnku

Sposób przyrządzenia:
Piersi z kurczaka pokroić w sporą kostkę i dokładnie wymieszać z marynatą zrobioną z pozostałych składników (oprócz soli). Odstawić do lodówki na około 12 godzin. Mięso osączyć z marynaty, ułożyć na blasze i piec 20 minut bez przykrycia w temperaturze 180 stopni. Jeśli mięso będzie pływać w zbyt dużej ilości sosu – odlać, jeśli zbyt się osuszy – od czasu do czasu smarować marynatą. Zwiększyć temperaturę do 220 stopni i piec jeszcze około kwadransa. Można podczas pieczenia troszkę posolić mięso i pokropić je odrobiną sosu sojowego.
•Podawać z kapustą pekińską w sosie vinaigrette albo sałatą i frytkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *