Składniki:
- 70-80 dag piersi z kurczaka
- sok z cytryny
- 2 łyżki naturalnego jogurtu
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- szczypta curry
- szczypta chili
- sól
- ew. zmiażdżony ząbek czosnku
Sposób przyrządzenia:
Piersi z kurczaka pokroić w sporą kostkę i dokładnie wymieszać z marynatą zrobioną z pozostałych składników (oprócz soli). Odstawić do lodówki na około 12 godzin. Mięso osączyć z marynaty, ułożyć na blasze i piec 20 minut bez przykrycia w temperaturze 180 stopni. Jeśli mięso będzie pływać w zbyt dużej ilości sosu – odlać, jeśli zbyt się osuszy – od czasu do czasu smarować marynatą. Zwiększyć temperaturę do 220 stopni i piec jeszcze około kwadransa. Można podczas pieczenia troszkę posolić mięso i pokropić je odrobiną sosu sojowego.
•Podawać z kapustą pekińską w sosie vinaigrette albo sałatą i frytkami.