Składniki:
- 10 sztuk średnich krewetek
- 10 dkg szynki
- 2 ugotowane ziemniaki
- 1 słodka papryka
- 10 dkg fasolki szparagowej
- 8 dkg marynowanych pieczarek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- kilka czarnych oliwek
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Krewetki rozmrozić, przelać wrzątkiem na sicie. Fasolkę szparagową umyć, ugotować w solonej wodzie na chrupko, podzielić na kilku centymetrowe kawałki. Szynkę i ziemniaki pokroić w kształtne kawałki. Pieczarki i oliwki podzielić na połówki. Paprykę sparzyć we wrzątku, obrać ze skóry i oczyścić z nasion, pokroić. Wszystkie składniki sałatki ułożyć na półmisku. Z oliwy i soku cytrynowego przygotować sos winegret, przyprawić go do smaku i polać kopczyk sałatki.