Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryżowe paszteciki

Składniki:

  • 250 g ryżu
  • 500 ml mleka
  • 250 ml wody
  • 125 g szynki
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki pokrojonego w koskę chleba
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • 8 łyżek oliwy
  • 1 porcja sosu pomidorowego

    Sposób wykonania:

    1. Ryż zalać wodą i mlekiem, gotować ok. 15 minut dość często mieszając po czym odcedzić z nadmiaru płynu.
      Następnie dodać pokrojoną w kostkę szynkę i chleb, starty ser i posiekaną pietruszkę.
      Całość dokładnie wymieszać.
      Z powstałej masy formować małe paszteciki, które obtoczyć w mące a potem w jajku.
      Usmażyć na rozgrzanej oliwie.
      W między czasie podgrzać sos pomidorowy, którym polać paszteciki przed podaniem.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *