Składniki:
- 1 ryba morska
- 10 ziarenek czarnego pieprzu
- 1 ząbek czosnku
- listek laurowy
- 1 cebula
- 4 łyżki oliwy
- 6 łyżek masła
- 450 g ryżu
- 125 ml białego wytrawnego wina
- 100 g startego parmezanu
- sól
Sposób wykonania:
- Rybę zalać wodą, wrzucić ziarenka pieprzu i gotować ok. 10 minut po czym ja wyjąć i pokroić na małe kawałki.
Do wywaru wrzuci czosnek oraz liść laurowy i trzymać na ogniu do momentu, aż wywar wyparuje do połowy.
W między czasie posiekaną szalotkę zeszklić na rozgrzanej oliwie i maśle po czym przełożyć do wywaru razem z ryżem i rybą.
Pozostawić na ogniu do miękkości ryżu i po czym wlać wino i gotować jeszcze aż ryz wchłonie cały płyn.
Przed podaniem posypać parmezanem.