Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 1 dojrzały owoc mango
- 1 łyżeczka ziaren sezamu
- sól, cukier
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżeczka masła
- szczypta curry
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
- odrobina tartego imbiru
- sól, cukier do smaku
Sos kokosowy:
Sposób przyrządzenia:
Ryż ugotować na sypko w wodzie z solą i odrobiną cukru. W międzyczasie przyrządzić mango. Owoc obrać, przekroić wzdłużnie na dwie połowy, usunąć pestkę. Na patelni rozgrzać olej i masło, obsmażyć na nim połowy owoców przyprawione odrobiną soli, cukru i curry. Przygotować sos. Mleko kokosowe wymieszać ze skrobią kukurydzianą i imbirem, doprowadzić do wrzenia, przyprawić. Na talerzy podawać połówki mango pokrojone w poprzeczne plastry, ryż polany sosem kokosowym i posypany wyprażonymi na suchej patelni ziarnami sezamu.