Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryż z marchewką i żółtym serem

Składniki:

  • 1 woreczek ryżu
  • 3-4 łyżki wody
  • sól
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka drobno posiekanej cebuli
  • 2 średnie marchewki
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • ½ szklanki startego żółtego sera Gouda
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przyrządzenia:
Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, osączyć wystudzić. Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać masło dodać marchewki i cebulę, przyprawić do smaku solą, gałką muszkatołową i pieprzem. Dodać wodę, gotować kilka minut. Dodać ryż i starty żółty ser, wymieszać. Gotowe danie posypać posiekaną zieloną natką pietruszki.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *