Składniki:
- 70 dag filetów rybnych
- 6 gruszek
- 1 cytryna
- 400 ml białego wytrawnego wina
- 100 ml śmietany
- 4 łyżki oleju
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Oczyścić filety rybne, pokroić, posypać solą i pieprzem z obu stron. Wycisnąć sok z cytryny i polać nim filety. Odczekać 10 min., aż filety nasiąkną sokiem. Pokroić gruszki w kostkę, rozgrzać olej i lekko poddusić gruszki. Wlać wino, wymieszać i chwilę potrzymać na małym ogniu. Podduszone gruszki przełożyć do specjalnego naczynia wysmarowanego olejem, a na wierzchu ułożyć filety rybne. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika na ok.30 minut. W czasie pieczenia skrapiać winem i wodą. Przed końcem pieczenia zalać śmietaną i piec jeszcze 3 min. Po upieczeniu przełożyć na półmisek.
Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez edison