Składniki:
- 30 dag włoszczyzny
- 40 dag kości
- 1 kostka rosołowa
- 1 cebula
- 250 ml śmietany
- 1 pęczek koperku
- 1 łyżka mąki
- 1 listek bobkowy
- sól, pieprz.
Sposób przyrządzenia:
Nastawić kości na wywar z niecałymi 2 litrami wody. W trakcie gotowania wywaru dodać do garnka pokrojoną cebulę, listek bobkowy, włoszczyznę, kostkę rosołową i posolić. Pogotować chwilę, wyjąć mięso, przecedzić. Potem skroić drobno koperek i smażyć 1 minutę na rozgrzanej patelni, po czym wrzucić do zupy. Zmieszać śmietanę z mąką, wlać kilka łyżek zupy do śmietany, zamieszać i przelać całość do zupy. Gotować jeszcze przez ok.3 min.
Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez Edison