Składniki:
- 8 świeżych jajek
- 2-3 dkg masła
- 1 cebulę
- 1 bułkę
- 1/8 l mleka
- sól, pieprz
- 6-7 dkg tłuszczu do smażenia
- 5 dkg tartej bułki
Sposób przyrządzenia:
Jajka umyć, ugotować. Ostudzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupek. W mleku namoczyć bułkę, odcisnąć. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę podsmażyć na złocisty kolor. Jajka i bułkę przepuścić przez maszynkę połączyć z surowym jajkiem cebulą, doprawić solą i pieprzem do smaku. Z tak powstałej masy formować dosyć grube kotleciki ,obtaczając w tartej bułce. Smażyć na gorącym tłuszczu z 2 stron. Gotowe kotleciki podawać z ziemniakami ,ze szpinakiem ,z kiszoną kapustą, mizeria, pomidorami.