Składniki:
- 1 kg chudego boczku
- 15 dag pieczarek
- tłuszcz
- 5 dag bułki czerstwej
- Jajko
- natka pietruszki
- 1/2 kg jabłek
- 5 dag keczupu
- sól, pieprz
- czosnek i majeranek.
Sposób przyrządzenia:
Boczek umyć, ściąć wierzchnią warstwę, wyrównać boki, rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą. Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć. Bułkę namoczyć, odcisnąć, zemleć razem z okrawkami boczku, połączyć z pieczarkami, jajkiem i posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku. Boczek natrzeć przyprawami, rozłożyć na nim równomiernie przygotowane nadzienie, zwinąć boczek w rulon, obwiązać nitką (jak baleron),polać tłuszczem i piec skrapiając wodą potem wytworzonym sosem. Jabłka umyć, obrać, przekrajać na pół, wydrążyć gniazda nasienne, pokrajać w cząstki , dodać do boczku pod koniec pieczenia razem z keczupem. Miękkie mięso wyjąć, pokrajać ukośnie na porcje, obłożyć jabłkami, polać doprawionym sosem.
2 comments for “Rulon z boczku”