Składniki:
- 2 arkusze wodorostów nori
- 1/2 szklanki ryżu
- paluszki krabowe surimi
- ogórek
- ocet winny
- sól
- cukier
- sos sojowy
- mata bambusowa do sushi
Przygotowanie:
Obrać i pokroić ogórka, wyjąć miąższ. Odmierzyć ilość ryżu/dla jednej osoby pół szklanki/, wypłukać i w garnku zalać wodą. Gotować 15 minut. Zdjąć z ognia i studzić pod przykryciem 15 minut. Przygotować słodko-kwaśną zalewę:2 łyżki octu winnego wymieszać z łyżką cukru i odrobiną soli, zalać ryż i wymieszać. Prostokątne wodorosty nori rozłożyć na macie bambusowej i nakładać 1/4 ryżu, nadziać ogórkiem i paluszkami krabowymi. Zawinąć na macie bambusowej formując okrągły albo kwadratowy kształt sushi. Równomiernie pokroić. Podawać z sosem sojowym.
Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Marzenę