Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Roladki ryżowe

 

Składniki:

  • 2 arkusze wodorostów nori
  • 1/2 szklanki ryżu
  • paluszki krabowe surimi
  • ogórek
  • ocet winny
  • sól
  • cukier
  • sos sojowy
  • mata bambusowa do sushi

 

 

Przygotowanie:
Obrać i pokroić ogórka, wyjąć miąższ. Odmierzyć ilość ryżu/dla jednej osoby pół szklanki/, wypłukać i w garnku zalać wodą. Gotować 15 minut. Zdjąć z ognia i studzić pod przykryciem 15 minut. Przygotować słodko-kwaśną zalewę:2 łyżki octu winnego wymieszać z łyżką cukru i odrobiną soli, zalać ryż i wymieszać. Prostokątne wodorosty nori rozłożyć na macie bambusowej i nakładać 1/4 ryżu, nadziać ogórkiem i paluszkami krabowymi. Zawinąć na macie bambusowej formując okrągły albo kwadratowy kształt sushi. Równomiernie pokroić. Podawać z sosem sojowym.

Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Marzenę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *