Składniki:
- Ciasto ziemniaczane:
- 10 ugotowanych w mundurkach ziemniaków
- 3 łyżki kaszy manny
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1-2 jajka
- sól
- 2 ugotowane na twardo jajka
- gotowana kapusta zwykła lub włoska
- natka pietruszki
- 1 łyżka masła
- 2 cebule
- sól, pieprz
Farsz:
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki obrać, rozdrobnić, schłodzić. Zimne ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa lub w Benderze, dodać mąkę ziemniaczaną i kaszę mannę, 1 lub 2 jajka, posolić. Tak przygotowane składniki dokładnie wyrobić na jednorodne ciasto, uformować w kulę, odłożyć na 15 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt o takiej grubości i wymiarach aby jego zrolowanie nie sprawiało trudności.
Cebulę i jajka obrać, posiekać drobno, podobnie ugotowaną kapustę i natkę pietruszki, dodać masło, jajko surowe, przyprawy. Tak przygotowany farsz starannie wymieszać.
Na przygotowanym prostokącie z ciasta ziemniaczanego układamy farsz, zawijamy brzegi, starannie je sklejając. Teraz mamy do wyboru; albo roladę parzymy we wrzątku owiniętą ściśle w gazę, albo smarujemy ją śmietaną lub rozmąconym jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Roladę podajemy pokrojoną w plastry.