Składniki:
• 1 kurczak
Farsz:
• 200 g sera feta
• 2 ząbki czosnku
• łyżeczka suszonej cebulki
• pół słoiczka zielonych oliwek
• 4- 5 pieczarek
• pęczek natki pietruszki
• śmietana
• tłuszcz do pieczenia
• kieliszek białego wina
• bulion drobiowy lub warzywny (około 300 ml)
Wykonanie:
Kurczaka wyfiletować (w miarę możliwości pozbawić kości i kręgosłupa nie uszkadzając skory), dokładnie natrzeć solą i pieprzem. W misce dokładnie rozkruszyć ser feta, oliwki przekroić na połówki, czosnek rozgnieść, pieczarki posiekać w kosteczkę, dodać śmietanę i wyrobnic na gładki farsz.
Na mięsie rozsmarować farsz, posypać go dokładnie posiekana natka pietruszki, mięso zwinąć jak roladę. Spiąć szpilkami do rolad lub obwiązać dokładnie białą bawełnianą nicią. Roladę natrzeć świeżo zmielonym pieprzem i słodką papryka. Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć roladę na złoto.
Rozgrzać piekarnik do 200 C, roladę przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać winem i bulionem (cześć zostawić do podlewania w trakcie pieczenia) przykrych pokrywa, po 25 minutach zimniejszych temp do około 170 – 150 C.
Piec około 40-50 minut (w zależności od wielkości kurczaka). Usunąć nici, roladę pokroić w plastry. Sos zagęścić odrobiną śmietany i maki, można tez dodać pokrojone pieczarki. Podawać z kluskami, Smacznego!