Składniki:
- Płat surowego boczku 1-1,5 kg
- saletra – szczypta
- sól (2 dag na 1 kg boczku)
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- słodka papryka w proszku
- majeranek
- kilka kulek jałowca
- listki laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1 cebula
- kilka grzybów suszonych
- kilka ziaren pieprzu
- jarzynka do smaku
- łyżka smalcu / oleju
Sposób przyrządzenia:
Boczek posypać saletrą i posolić, natrzeć czosnkiem, majerankiem i papryką, zwinąć ciasno i związać sznurkiem. Wstawić do podłużnego rondla i wstawić na ok. 24h do lodówki. Rozpuścić smalec w rondlu z boczkiem, obsmażyć boczek, dodać pokrojoną cebulę, grzyby i przyprawy, boczek lekko posypać jarzynką. Podlać 1/2 szklanki wody. Dusić ok. 2h do miękkości co jakiś czas obracając mięso. Gotową roladę ostudzić i schłodzić w lodówce ok. 6h. Przed podaniem zdjąć sznurek. Roladę kroić w plasterki jak wędlinę na kanapki.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta Aneta Kurdybelska