Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Murzynek na dużą blachę

Składniki:

  • 3 jajka
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 słoika dżemu kwaskowego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sodki oczyszczonej
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka kwaśnego mleka
  • 2 łyżki oleju
  • garść rodzynek
  • 2-3 łyżki wody gdyby ciasto było zbyt gęste
  • polewa czekoladowa.

Sposób przyrządzenia:
Jajka ubić z cukrem, dodać roztopioną i ostudzoną margarynę, dżem, mleko, olej, kakao, wszystko wymieszać. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z sodką i rodzynki obtoczone w mące. Wymieszać wszystko. Masę wylać na blachę, której dno jest wysmarowane tłuszczem i posypane mąką. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 45-50 min. w 180*C. Po ostudzeniu polać polewą czekoladową.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta Aneta Kurdybelska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *