Składniki:
- 3 jajka
- 3/4 kostki margaryny
- 1 szklanka cukru
- 1/2 słoika dżemu kwaskowego
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki sodki oczyszczonej
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka kwaśnego mleka
- 2 łyżki oleju
- garść rodzynek
- 2-3 łyżki wody gdyby ciasto było zbyt gęste
- polewa czekoladowa.
Sposób przyrządzenia:
Jajka ubić z cukrem, dodać roztopioną i ostudzoną margarynę, dżem, mleko, olej, kakao, wszystko wymieszać. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z sodką i rodzynki obtoczone w mące. Wymieszać wszystko. Masę wylać na blachę, której dno jest wysmarowane tłuszczem i posypane mąką. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 45-50 min. w 180*C. Po ostudzeniu polać polewą czekoladową.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta Aneta Kurdybelska