Składniki:
- 1 kg. wołowiny bez kości
- 35 dag. kapusty
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 20dag. pieczarek
- sól
- 100ml. czerwonego wytrawnego wina
- łyżka koncentratu pomidorowego
- łyżka sosu sojowego
- łyżka ziół prowansalskich
- 2 łyżki mąki
- pieprz
- pieprz mielony
- kminek
- olej
- masło
- trochę wody
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy, cebulę siekamy, paprykę kroimy w paski, a pieczarki na ćwiartki. Na rozgrzanym na patelni maśle szklimy cebulę, dodajemy resztę warzyw i zioła prowansalskie. Oprószamy kminkiem i dusimy 10 minut na wolnym ogniu. Wołowinę myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy wzdłuż i rozkładamy płat. Na mięso nakładamy farsz, zwijamy, związujemy nicią i nacieramy z wierzchu solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym rozgrzewamy olej i podsmażamy roladę. Następnie podlewamy wodą i dusimy godzinę w temp. 180 stopni. Następnie pieczeń wyjmujemy, a powstały sos zagęszczamy mąką ,dodajemy wino, koncentrat pomidorowy i sos sojowy. Mieszamy i gotujemy 15 minut. Przyprawiamy do smaku Warzywkiem. Pieczeń kroimy na kawałki i polewamy sosem.
„Przepis nadesłany na konkurs Faceci od Kuchni przez Marzena Gad”