Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Risotto z owocami morza

 

Składniki:

    • 25 dkg  mixu skorupiaków morskich
    • 2 szklanki bulionu z drobiu
    • 4 łyżek masła
    • 3 łyżki  posiekanej cebuli
    • 2/3 szklanki ryżu ( najlepszy to Arborio, Vialone Nano, Cararoli)
    • 1 liśc laurowy
    • 1 papryczka chili
    • 2 łyżki tartego parmezanu
    • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Zacznę od uwagi, ryżu na risotto nie płuczemy. 3 łyżki masła rozgrzać w odpowiednio dużym rondlu. Dodać cebulę, zeszklić. Dodać ryż , ogrzewać mieszając, aż ryż  wchłonie tłuszcz, dodać liść laurowy i pokrojoną, pozbawioną pestek papryczke chili. Następnie zacząć dodawać bulion  po 1/3 szklanki, mieszając aż każda porcja bulionu zostanie wchłonięta. Kontynuować proces aż zużyjemy cały bulion. Gotować, mieszając cały czas, jeszcze jakieś 20-25 minut. Sprawdzić czy ryż już jest gotowy, pamiętając aby drobinki ryżu były wyczuwalne. Na pięć minut przed końcem dodać opłukane na sicie owoce morza. Po zakończeniu gotowania dodać pozostałe masło, przyprawić, wymieszać. Przed podaniem posypać parmezanem.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 auto: dominikab

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *