Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Razowe pierogi ze szpinakiem

Składniki na ciasto:

 

  • 3 szklanki mąki pszennej razowej
  • około 1 szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka miękkiego masła
  • szczypta soli

     

    Składniki na farsz:

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • ser feta
     

Sposób przyrządzenia:
Zagnieść ciasto z podanych składników, dodając powoli wodę, tyle ile zabierze mąka. Ja chowam ciasto na chwilę do naczynia żaroodpornego, dzięki czemu jest bardziej wilgotne, nie wysycha tak szybko podczas lepienia i łatwiej się wałkuje. Szpinak rozmrozić na odrobinie oliwy i dobrze odparować.  Pod koniec dodać rozkruszoną fetę i chwilę razem poddusić.  Farsz ostudzić. Ciasto rozwałkować, wycinać szklanką koła i nakładać po łyżeczce farszu.  Zlepione pierogi gotować w osolonym wrzątku przez chwilę od kiedy wypłyną na powierzchnię.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *