Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej razowej
- około 1 szklanki letniej wody
- 1 łyżeczka miękkiego masła
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- ser feta
Sposób przyrządzenia:
Zagnieść ciasto z podanych składników, dodając powoli wodę, tyle ile zabierze mąka. Ja chowam ciasto na chwilę do naczynia żaroodpornego, dzięki czemu jest bardziej wilgotne, nie wysycha tak szybko podczas lepienia i łatwiej się wałkuje. Szpinak rozmrozić na odrobinie oliwy i dobrze odparować. Pod koniec dodać rozkruszoną fetę i chwilę razem poddusić. Farsz ostudzić. Ciasto rozwałkować, wycinać szklanką koła i nakładać po łyżeczce farszu. Zlepione pierogi gotować w osolonym wrzątku przez chwilę od kiedy wypłyną na powierzchnię.