Składniki:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru, cukier
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3 budynie czekoladowe.
Masa:
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
- 1 kostka margaryny
- 3 szklanki mleka
- 30 dag chałwy
- starta czekolada
Sposób przyrządzenia:
Jajka parzymy, oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Miksując, stopniowo dodajemy cukier wymieszany z cukrem waniliowym oraz żółtka. Mąkę, budynie i proszek mieszamy i dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy. Pieczemy 30 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 160 stopni. Ciasto przekrawamy na dwie części. Budynie na masę gotujemy na mleku i chłodzimy. Margarynę siekamy i ucieramy, dodając po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodajemy zmiksowana chałwę. Na jeden placek wykładamy połowę masy, przykrywamy drugim plackiem i wykładamy resztę kremu. Wierzch posypujemy czekoladą.