Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ragout cielęce a la Ancienne

Skład:

  • 1kg. cielęciny
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • sól, pieprz

Sos:

  • 40g masła
  • 30g maki
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 żółtko
  • sok z cytryny

Do przybrania:

  • 150g usmażonych pieczarek

Sposób przyrządzenia:
Mięso pokroić w kostkę, zalać zimna woda i zagotować. Wyjąć mięso z wody, włożyć na patelnie razem z cebula. Zalać niewielka ilością wody, dodać przyprawy – sól, pieprz i co kto lubi: tymianek, majeranek, rozmaryn itp. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu ok. godziny.
Sos:
Tłuszcz rozpuścić, dodać mąkę i smażyć krotko, nie przyrumieniać. Dodać sos powstały podczas duszenia mięsa. Gotować mieszając, do zgęstnienia. Dodać żółtko wymieszane ze śmietaną. Zestawić z ognia i doprawić. Odcedzone mięso polewamy sosem , na wierzch układamy pieczarki.
Ładne, jasne mięso uzyska się przez moczenie całą noc w wodzie z cytryna.

2 comments for “Ragout cielęce a la Ancienne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *