Skład:
- 1kg. cielęciny
- 2 cebule
- 1 marchewka
- sól, pieprz
Sos:
- 40g masła
- 30g maki
- 2 łyżki śmietany
- 1 żółtko
- sok z cytryny
Do przybrania:
- 150g usmażonych pieczarek
Sposób przyrządzenia:
Mięso pokroić w kostkę, zalać zimna woda i zagotować. Wyjąć mięso z wody, włożyć na patelnie razem z cebula. Zalać niewielka ilością wody, dodać przyprawy – sól, pieprz i co kto lubi: tymianek, majeranek, rozmaryn itp. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu ok. godziny.
Sos:
Tłuszcz rozpuścić, dodać mąkę i smażyć krotko, nie przyrumieniać. Dodać sos powstały podczas duszenia mięsa. Gotować mieszając, do zgęstnienia. Dodać żółtko wymieszane ze śmietaną. Zestawić z ognia i doprawić. Odcedzone mięso polewamy sosem , na wierzch układamy pieczarki.
Ładne, jasne mięso uzyska się przez moczenie całą noc w wodzie z cytryna.
2 comments for “Ragout cielęce a la Ancienne”