Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pyszne Gofry

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • szklanka mleka
  • 2,5 dag drożdży
  • 0,5 kostki masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1,5 torebki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • sól

    Sposób przygotowania:
    Wymieszać mąkę, sól i cukier waniliowy zrobić dziurkę i do środka wlać drożdże rozrobione w niewielkiej ilości ciepłego mleka, dodać ubite z cukrem jajka i masło stopione z mlekiem. Dobrze wyrobić i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Formować w małe kulki i wkładać po kolei do maszyny gofrowej i smażyć. Podawać z cukrem pudrem, bitą śmietaną i owocami ( truskawki, porzeczki, brzoskwinie), polane miodem.

    Przepis nadesłany na konkurs Godin przez m258
     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *