Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pulpety sojowe

Składniki:

  • opakowanie mielonych kotletów sojowych
  • łyżka oleju
  • szklanka wody
  • 1/2 litra bulionu warzywnego z kostki
  • łyżka mąki
  • pęczek świeżego koperku
  • 150 ml. śmietany
  • sól
  • pieprz

    Przygotowanie:
    Kotlety w proszku wymieszać ze szklanką wody i odstawić na 15 minut do napęcznienia. Następnie do masy wlać łyżkę oleju i całość wymieszać. Uformować niewielkie kotleciki i obtoczyć je w mące. Kotlety wrzucić do wrzącego bulionu i gotować ok. 10  minut. Wyjąć na talerz. Łyżkę masła rozgrzać na patelni, wsypać płaską łyżkę mąki i zrobić zasmażkę. Rozcieńczyć ją bulionem w którym gotowały się pulpety. Dodać śmietanę, koperek, mieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku. Pulpety włożyć do sosu i gotować jeszcze kilka minut. Podawać z gotowanymi ziemniakami i fasolką.

    Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Marzena

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *