Składniki:
- opakowanie mielonych kotletów sojowych
- łyżka oleju
- szklanka wody
- 1/2 litra bulionu warzywnego z kostki
- łyżka mąki
- pęczek świeżego koperku
- 150 ml. śmietany
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Kotlety w proszku wymieszać ze szklanką wody i odstawić na 15 minut do napęcznienia. Następnie do masy wlać łyżkę oleju i całość wymieszać. Uformować niewielkie kotleciki i obtoczyć je w mące. Kotlety wrzucić do wrzącego bulionu i gotować ok. 10 minut. Wyjąć na talerz. Łyżkę masła rozgrzać na patelni, wsypać płaską łyżkę mąki i zrobić zasmażkę. Rozcieńczyć ją bulionem w którym gotowały się pulpety. Dodać śmietanę, koperek, mieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku. Pulpety włożyć do sosu i gotować jeszcze kilka minut. Podawać z gotowanymi ziemniakami i fasolką.Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Marzena