Składniki:
- kapusta pekińska
- kostka sojowa
- ser tofu
- sos sojowy
- cebula
- papryka
- marchew
- por
- 2 ząbki czosnku ( wycisnięte na prasce)
- oliwa z oliwek
- przyprawy wg uznania
- łyżka miodu
- makaron nudle
Sposób wykonania:
- Makaron oraz kostkę sojową gotujemy osobno i odstawiamy. Kostkę najlepiej gotować w bulionie warzywnym, nabierze wtedy specyficznego smaku. Warzywa ( ilość według uznania, polecam dać dużo pora) kroimy na małe paski. Najpierw podsmażamy na oliwie czosnek z cebulka i miodem, następnie dodajemy resztę warzyw. Najlepiej w naczyniu typu wok. Warzywa dusimy do miękkości zalewając je spora ilością sosu sojowego. Gdy warzywa już dochodzą dodajemy pokrojone na małe kawałki tofu oraz kostkę sojową. Wszystko razem smażymy około 3 minut no sporym ogniu. Gdy jest już gotowe mieszamy z makaronem nudle.
Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Tomasz Kuś