Składniki:
- 1 kg kapusty włoskiej
- 1 szkl. ryżu
- 1 kg mięsa mielonego
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki kaszy manny
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Kapustę poszatkować po czym posypać solą i odstawić na 40 minut.
W między czasie ugotować ryż według opisu na opakowaniu.
Następnie z kapusty odcisnąć wytworzony sok, dodać do niej ryż, mielone mięso, kaszę mannę oraz wbić jajka.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Z powstałej masy uformować klopsy, które obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanej oliwie, aż się zarumienią po czym przełożyć do rondla, zalać niewielką ilością wody i trzymać na małym ogniu około 30 minut.