Skład:
- 300g pstrąga
- kieliszek białego wytrawnego wina
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 papryka zielona
- 25g korzenia imbiru
- 1 łyżka sosu sojowego (ciemnego)
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 25g ostrej pasty chili
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia: Filet z pstrąga pokroić w 4cm długie paski, zamarynować z sola, białym winem i 1 łyżką mąki ziemniaczanej. Paprykę umyć, przepołowić, oczyścić. Pokroić w paseczki. Imbir także oczyścić i pokroić w wąskie paseczki. W szklance zmieszać sos sojowy, rozpuszczona w wodzie mąkę ziemniaczaną i 1 łyżką białego wina. Na patelni rozgrzać olej, przez 0,5 minuty podsmażyć w nim kawałki ryby. Dodać do tego ostrej pasty chili, następnie paprykę i imbir, mieszając smażyć wszystko około 0,5 min, na końcu wlać wono z mąką i po chwili smażenia podawać.