Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Przyprawa curry

Składniki:

  • 3 łyżki ziaren kolendry
  • 2 łyżki ziaren kuminu
  • 2 łyżki kurkumy
  • łyżka gorczycy
  • 2 ½ łyżeczki nasion fenkuła
  • 8 strąków z nasionami kardamonu
  • 8 goździków
  • 1 ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 1 ½ łyżeczki czarnego pieprzu w ziarenkach
  • ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki pieprzu

Sposób wykonania:
Do miski wsypać kolendrę, kumin, kurkumę, gorczycę.
Wrzucić nasiona fen kuła, kardamon, goździki, imbir, pieprz, gałkę muszkatołowa i pieprz kajeński.
Całość dokładnie wymieszać i rozsypać równomiernie na blasze.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni i prażyć około 20 minut.
Po tym czasie wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
Wówczas mielić w młynku elektrycznym porcjami.
Na koniec przesiać jeszcze przez sito.
Przesypać do szczelnego naczynia.
Można przechowywać do 6 miesięcy w ciemnym miejscu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *