Składniki:
- 3 łyżki ziaren kolendry
- 2 łyżki ziaren kuminu
- 2 łyżki kurkumy
- łyżka gorczycy
- 2 ½ łyżeczki nasion fenkuła
- 8 strąków z nasionami kardamonu
- 8 goździków
- 1 ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru
- 1 ½ łyżeczki czarnego pieprzu w ziarenkach
- ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- ¼ łyżeczki pieprzu
Sposób wykonania:
Do miski wsypać kolendrę, kumin, kurkumę, gorczycę.
Wrzucić nasiona fen kuła, kardamon, goździki, imbir, pieprz, gałkę muszkatołowa i pieprz kajeński.
Całość dokładnie wymieszać i rozsypać równomiernie na blasze.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni i prażyć około 20 minut.
Po tym czasie wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
Wówczas mielić w młynku elektrycznym porcjami.
Na koniec przesiać jeszcze przez sito.
Przesypać do szczelnego naczynia.
Można przechowywać do 6 miesięcy w ciemnym miejscu.